Primul film interzis vreodată și nu are nicio legătură cu conținutul pentru adulți: s-a întâmplat în 1903

de: Iulia Kelt
10 08. 2023
primul-film-interzis-1903-viermisori-branza

Un episod al seriei „Lumea nevăzută” a lui Charles Urban, din 1903, care a adus lumea microscopică pe ecran, numit Cheese Mites, a adus în atenția publicului o serie de acarieni mari, asemenea unor crabi uriași, care se plimbă prin gustarea preferată a multora, spre dezgustul tuturor celor care au reușit, la vremea respectivă, să vadă filmarea.

Timp de mai bine de 80 de ani, arhivele BFI au păstrat doar câteva fotografii, însă au încercat să bage sub preș filmarea. Acum, însă, a fost descoperită o nouă versiune, în care îl putem vedea pe un profesor pe nume F Martin Duncan, vizibil îngrozit, în timp ce își examinează mâncarea cu lupa.

O imitație a acestui film a apărut la scurt timp după și este disponibilă, la rându-i, pentru vizionare, la fel ca și filmul de mai târziu al lui Urban, Manufacture of Stilton Cheese.

viermisori-branza

Micile organisme care trăiesc, de regulă, în brânză

Ești ceea ce mănânci?

Se spune că ești ceea ce mănânci, însă cel mai probabil nimeni nu s-a gândit, până acum, la microbi, când a afirmat asta.

Cei mai mulți oameni cred că microbii reprezintă un termen general pentru bacterii și drojdie, dar microb înseamnă pur și simplu „organism microscopic, în special unul care provoacă boli”, conform OED.

Pe scurt, dacă trebuie să scoți lupa pentru a-l vedea, este un microb. Ceea ce mulți nu își dau seama este că nu toți microbii de fermentație sunt procariote sau ciuperci și nici că noi suntem, practic, plini de ființe care pre-digeră și transformă hrana pentru noi.

Este cazul și acarianului de brânză. Într-adevăr, unele dintre aromele tale preferate din lumea lactatelor au legătură cu aceștia, oricât de neplăcută ar fi această veste pentru tine.

Microbii mici, menționați mai devreme, sunt reponsabili pentru Comté, Tomme de Savoie, Mimolette, Milbenkäse și așa mai departe.

Orașul german Würchwitz, unde este fabricat sortimentul Milbenkäse, are chiar și o statuie de marmură ridicată în onoarea acestui mic individ care dă gustul.

Statuia „microbului” de Milbenkäse, din Würchwitz, Germania

Suprafețele unor astfel de brânzeturi sunt adesea marcate cu o granulă texturată fină, care, dacă o atingi, eliberează un praf fin. Praful este ceea ce rămâne în urma procesului, pe măsură ce acarienii mănâncă tot, din exterior spre interior, lasând în urmă acest praf care nu este comestibil.

Relația lor ecologică cu mucegaiul schimbă cursul maturării și aroma brânzeturilor în care trăiesc. Acarienii secretă sucuri digestive bogate în enzime peste brânză, îngălbenind-o mai repede.

Evident, atunci când mănânci orice sortiment de brânză, ar fi mai bine să nu știi astfel de amănunte. Pe sistemul: ce nu știi, nu există.

Totuși, în 1903, clipul pe care îl poți urmări mai jos, în cadrul acestui articol, a devenit primul film interzis vreodată în Marea Britanie, nu pentru pornografie, ci de teamă că oamenii ar putea să refuze să mai consume brânzeturi și, prin urmare, producătorii ar avea de suferit.